21 + weken zwanger, een update


6

Op het moment ben ik 21+ weken zwanger, ik zit dus in de 22e week van mijn zwangerschap. Hoe de zwangerschap nu verloopt ga ik je vertellen.

zwanger1

20 weken echo.

Op woensdag 3 mei hebben we de 20 weken echo gehad. Erg leuk en toch altijd spannend, we mochten even plaatsnemen en na ongeveer 5 minuten wachten mochten we al mee komen. Alles was gelukkig goed. Erg fijn om te horen natuurlijk. De beentjes waren iets kort maar dit was niet erg vreemd aangezien wij zelf ook niet erg groot zijn. Geen probleem dus. En 1 ding heeft de kleine meid al van me meegekregen, ze heeft ook een wipneusje haha. Dit was te zien op de 3d echo. Daar was tijd voor dus even een paar minuutjes de kleine meid in 3d kunnen zien. Ik moet zeggen dat ik dat niet erg bijzonder vind maar leuk dat het even gedaan werd.

Misselijk.

In mijn vorige update vertelde ik dat ik erg veel last had van misselijkheid. Hier heb ik nog een tijd last van gehad. Maar gelukkig kreeg ik van de dokter een receptje voorgeschreven. Het helpt wel. Ik was de 1e paar dagen nog erg misselijk en beroerd. Ook werd ik erg moe van de medicatie. Gelukkig ben ik nu niet meer zo moe. Maar af en toe heb ik nog wel last van de misselijkheid. Geen pretjes helaas. Gelukkig is het wel in een mindere mate, dat dan weer wel.

pilll

Steunkousen zijn hip.

Spataderen kunnen tijdens een zwangerschap ook opspelen, met erg veel krampen in de benen. Ook hiervoor ben ik naar de dokter geweest. Mijn rechter kuit werd nogal blauw…. Spataderen… Niet leuk, geloof me. De dokter vond dat het tijd werd voor steunkousen. Ik kreeg een verwijzing door en mocht ze laten opmeten, ja ze worden op maat gemaakt. Ik ben echt hip met mijn steunkousjes. Van mijn spillebeentjes blijft helemaal niets meer over. Gelukkig zijn ze niet zo ouderwets meer en hebben ze wat weg van een pantykousje. Maar he, wat zitten die dingen verrekte strak. Wel moet ik zeggen dat ik minder kramp heb. Ik ben echt hartstikke hip met mijn steunkousen. 😉 hahaForse bekkenpijn en lage rugpijn.

Ik weet het ik klink als een kluns. Ja ik lig behoorlijk in de lappenmand. Ik had ( en heb nog ) ontzettend last van mijn bekken en lage rug. Op advies van de verloskundige toch maar een afspraak bij de fysiotherapeut gemaakt. Conclussie; Forse bekkenpijn ( ook wel eens bekkeninstabiliteit genoemd, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn) en forse rugpijn.

Om het je een beetje duidelijk te maken : 

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen klachten krijgen van de lage rug en het bekken, vaak uitstralend in de benen en of bil. ( Ik heb het uitstralend naar mijn linkerbil en bovenbeen) Klachten van de stuit komen ook regelmatig voor. ( Mijn stuit wijkt iets af naar rechts, vanmiddag is geprobeerd dit wat terug te zetten. Ik voel me overreden door een vrachtwagen)
De klachten bestaan vaak uit pijn en moeizaam bewegen. Ik moet hier speciale oefeningen voor doen, ga naar de fysiotherapeut die probeert de bekken weer te stabiliseren en triggert de drukpunten van spieren waar ik last van heb. En masseert de onderrug los. En nee dit alles is geen pretje helaas. Veel mensen denk aah lekker naar de fysio, even masseren heerlijk. Helaas geld dit niet voor mij. Als ik terug kom heb ik echt een aantal dagen nodig om bij te komen. Alles doet dan pijn. Ook heb ik de opdracht gekregen elk 1,5 uur minstens 20 minuten ‘plat’ te gaan liggen.

ligge

 Mijn lichaam heeft rust nodig en ik mag het zo min mogelijk belasten. Wel is van houding veranderen en na het platliggen beweging belangrijk. Ik doe mijn oefeningen en probeer elke dag een paar keer te wandelen om wel in beweging te blijven. 

Helaas kan ik momenteel niet werken.

Helaas kan ik momenteel niet werken, ik vind dit erg vervelend want ik werk graag. Maar op dit moment is werken niet haalbaar, ik kan niet lang zitten en laat staan zware dingen tillen en bukken. Ik moet het helaas wel rustiger aan doen. Niet alleen voor mijn eigen lijf maar vooral voor dat kleine mini meisje wat in me groeit.

Heb jij hier ervaringen mee?

549917_635379673154968_1272320884_n-1

Liefs Maddy

6