Ik ben 3 en wil de regie


1

1 maand in het jaar zijn mijn kinderen allebei ‘even oud’. Er zit 11 maand tussen Merel & Bram. Merel is de oudste en ja Bram was zeer bewust snel achter Merel aan. Maar hier een andere keer meer over… 😉 

Mijn oudste is net 4 geworden. En ik moet bekennen: 3 jaar is vaak een erg leuke leeftijd. Ze worden meer ondernemend, gezellig en willen weer knuffelen! YES!! dat was hier tenminste het geval. En ik vond het heerlijk! Ook zitten ze vol levensvragen. Waarom is dit zo mama? Waarom doe je dat? Hoezo/ WAAAAAROM?

Maar dan ik ben 3 en wil de regie. Op zich moet je wel met ‘angst’ kunnen omgaan. Ik weet namelijk nooit of ik het eten goed heb bereid, de boterham goed belegd heb of wel in goede stukken heb gesneden. o en dan fruit, stel je voor dat je de appel hebt geschild of juist niet.. dacht je dat je kind met 2 jaar een stevige eigen wil kreeg? Maak je borst dan maar nat. De horror 3 komt er ook nog aan.

Kleding aandoen was nooit een probleem, ik zocht het uit en kleedde ze aan. Het resultaat was een onschuldig en lief kind. Nu willen ze dat ZELLUF doen!  Je kijk op mode voor je kind kun je eigenlijk wel vaarwel zeggen. Soms als ik ze hun gang laat gaan en ze zelf wat mogen uitzoeken om aan te trekken kunnen ze zo uit de jaren 70 komen lopen als een onvervalste hippie. Ook het liefst zonder schoenen. 

Boodschappen doen wordt ook steeds spectaculairder. Ik moet goed opletten wat er allemaal in mijn kar verdwijnt want als ik dat niet doe kom ik bij de kassa met een halve kar vol snoep en ander spul wat ik niet nodig heb.

Ze willen werkelijk waar alles maar dan ook alles zelf doen. De deur openmaken. De deur dicht doen. De lamp naar boven aan doen. Zelf in bed klimmen. Zelf Zelf ZELF. En ja dat komt mij niet altijd even goed uit. Als we met de auto weg gaan til ik ze het liefs snel in het zitje. Gordeltjes om en gaan. Als het aan mijn kinderen ligt staan we eerst 10 minuten te treuzelen, klimmen ze zelf in de auto en de gordel moet ook ZELF. Terwijl dat allemaal nog niet echt gaat natuurlijk! Stel je voor dat je ze een zetje geeft om op de achterbank te geven. Ja dan kun je gerust opnieuw beginnen hoor. Want dan is het niet meer zelf. En dan het naar bed gaan. Mijn haren gaan alweer overeind staan als ik er aan denk. Ze hebben een heel ritueel. Handje, high five, boks, knuffel en een kus. En dan nog een liedje. En ik weet al terwijl we met het ritueel bezig zijn dat voordat ik de kamer uit loop ze nog een kus en knuffel willen. O en nog even een glaasje water, en naar de wc. Alles doen ze ervoor om het zo lang mogelijk te rekken. Misschien moeten ze maar onderhandelaar worden of advocaat. Denk dat ze er erg goed in zullen zijn.

Toch vind ik 3 ondanks dat ze graag de regie willen een leuke leeftijd. Ze knuffelen graag, willen samen dingen ondernemen en je hoort de meest grappige en lieve zinnen uit de mondjes komen.

– Mama, ik vind jou lief! Jij hebt mooie nagellak op. Ik ben een jongen ik niet he?

-Mama waarom heeft papa bijna geen haartjes? Hij is toch ook een jongen? En die hebben toch ook haar.

– Mijn vader zegt tegen Bram: Bram reken er op, je eet je eten op en anders ga je maar even op de gang zitten. Merel antwoord daarop: Uhm maar opa? Bram kan nog helemaal niet rekenen? Dat weet je toch wel?

-Mark tegen Merel: Merel we doen de jas aan en wil je je sjaal en muts ook aan? PAPA!!! Op en om bedoel je zeker?

– Mama ik hou van jou! 

-Papa ik jou van jou!

– Mama, ik ga met jou trouwen he? En ik blijf altijd bij jou wonen.

-Mama, Bram is mijn beste vriend. En ik zijn beste vriendinnetje. Dat mag wel he?

Herkennen jullie het? Was of is jou 3 jarige ook zo? En zeggen ze ook zulke leuke en lieve dingen?

Liefs Maddy

1