Zwanger en werk verliezen.


0

De titel zegt het al, zwanger en je werk verliezen. Het gebeurde mij. Helaas heb ik kort geleden te horen gekregen dat ik na mijn verlof geen werk meer heb. Heel erg jammer… Maar toch ga ik er vanuit na mijn verlof weer snel een baan te hebben gevonden.

Zwanger en werk verliezen, hoe zit dat?

Je bent zwanger of net bevallen, mag je werkgever je dan ontslaan? Nee ik de meeste gevallen niet nee. Als je zwanger bent mag je niet ontslagen worden, in je verlof ook niet en tot 6 weken na je verlof mag je ook niet ontslagen worden. Er zijn enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld het bedrijf kan je niet betalen en vraagt het ontslag bij het UWV aan. Het bedrijf moet dit echter wel kunnen aantonen. Mocht je werkgever je toch willen ontslaan, schakel dan rechtsbijstand in of ga naar een gratis juridisch loket. Die kunnen je hier zeker bij verder helpen.

Maar je werkgever kan en mag je dus niet zomaar ontslaan.

Hoe kan je dan toch je baan verliezen in je zwangerschap?

Ik had de pech dat mijn contract in mijn verlof verlengt zou moeten worden. Ik zou een contract voor onbepaalde tijd moeten krijgen. Ik zit al een tijdje in de ziektewet door bekkeninstabiliteit en ben dus al een tijdje niet aan het werk. Let op! Je werkgever krijgt je loon vergoed van het UWV als je in de ziektewet zit door zwangerschapsgerelateerde klachten.

Anyway, ik hoef na mijn verlof dus niet terug te komen. Ik krijg geen vast contract.

De reden: Ik was een erg goede medewerker, sociaal naar klanten en collega’s, hardwerkend, MAAR….Ik wou niet meteen doorgroeien naar een ‘hogere’ functie. Wel als de kinderen wat ouder zijn maar nu niet… Dit is een functie waarbij ik fulltime zou moeten werken. En zoals de meeste moeders waarschijnlijk wel snappen, is dit niet wat ik wou. Ik wil niet met 2 kleuters en een baby fulltime werken. Ieder zijn eigen mening en ding natuurlijk, maar zo zie ik het moederschap niet voor me. Ik zou het niet willen en kunnen.

Je kunt dus toch je werk kwijtraken als je zwanger bent. Niet door ontslag maar wel door geen verlenging te krijgen. Je zwangerschap mag niet bijdragen aan het wel of niet verlengen van een contract. Maar een werkgever zou dit natuurlijk ook niet snel zeggen.

Hoe zit het nu met mij?

Over de toekomst maak ik mij op het moment geen zorgen. Ik heb tm december verlof. En ik was van plan daar heerlijk van te gaan genieten. Natuurlijk kijk ik al wel rond en hoop ik vanaf januari weer een parttime baan te hebben. Ik zal er ook alles aan doen om zo snel mogelijk weer werk te hebben want dat is iets wat ik wel graag wil. Tips in omgeving Wierden (Overijssel) zijn natuurlijk altijd welkom. Wat? Dat maakt me niet zoveel uit. Ik ben wel toe aan een uitdaging. Al gaat mijn voorkeur niet uit naar een multinational waar 16 jaar beter is dan 30 en minder meer is.

Zwanger en werk verliezen is nooit leuk, maar we zullen zien wat de toekomst brengt.

Nu ga ik eerst proberen de laatste loodjes van de zwangerschap goed door te kunnen komen en volop te kunnen genieten als de kleine meid er uiteindelijk is!

Heb jij dit meegemaakt of ken je iemand die dit heeft meegemaakt?

IMG-20170731-WA0005

 

 

Liefs Maddy0